Houtschakelbouw

SYSTIMBER : HET UNIEKE HOUTSCHAKELBOUW-SYSTEEM

Systimber, een veelbelovend nieuw bouwsysteem op basis van geperforeerde balken in massief vurenhout die aan elkaar gekoppeld worden door middel van stalen bouten die tegelijk dienst doen als afstandhouders.


Met de balken en bouten kunnen zowel vloeren, wanden als daken worden samengesteld. De afstandhouders zorgen ervoor dat iedere houten balk afzonderlijk kan zwellen en krimpen, terwijl de totale afmeting van het dak, de vloer of de wand dezelfde blijft.


Om te vermijden dat er tengevolge van het werken van het hout kieren zouden ontstaan, worden er tussen de verbindingen dubbele epm-dichtingen aangebracht.

Die houden de constructie water- en luchtdicht.


De opbouw van een Systimber-woning is bijzonder eenvoudig.

Twee schrijnwerkers, met standaard handgereedschap en een afkortzaag type Metabo 305 Plus, kunnen per dag 100 vierkante meter zagen en monteren.

Dat betekent dat ze de muren, vloeren en daken van een middelgrote woning kunnen optrekken in slechts één week.

Alle onderdelen komen op de werf toe in de vorm van een pakket: de houten balken, de bouten, enkele ankers die de houten balken 15 mm boven de betonnen vloerplaat laten zweven (zodat het hout geen vocht kan opnemen) en een noppenliniaal die de schrijnwerkers tegen de afkortzaag vijzen en ervoor zorgt dat altijd perfect in het midden van twee gaten wordt gezaagd.


Het TCHN (Technisch Centrum der Houtnijverheid) is momenteel volop bezig met de technische proeven. Inzake water- en luchtdichtheid haalt het nieuwe bouwsysteem alvast de beste klasse. Binnenkort worden ook brandproeven uitgevoerd. Gehoopt wordt dat, mits een eenvoudige autoclaafbehandeling, de B2-s1, d0 kan worden gehaald. Systimber zou dan ook in publieke gebouwen en hoogbouw mogen worden toegepast